Bir şantiyecinin çok çok dikkat etmesi gereken ve etmediği takdirde büyük maliyetli sorunlarla karşılaşabileceği bir kaç önemli hususu sizlerle paylaşmak istedim. Şimdiye kadarki şantiye hayatımda (çocukluğumdan beri şantiyelerde yaşadım, “birkaç yıllık mimar ne bilecekki” diyenler için ayrıntı 🙂 ) bu sorunlardan bir kaçını yaşadım dersimi aldım!
1- Ön tekerlek nereye giderse arka tekerlek oraya gider!
Bir şantiyede ilk sorun her zaman proje uyumsuzluğu ve proje sabunlama gibi önemsenmeyen hatalardan çıkar. Proje aşamasında mimar veya mühendis proje tasarımında hatayı görmüştür ve yaa bundan ne olacak yerinde yaparlar der ve öylece bırakır. Eğer projede onu düzeltseydi birkaç dakikasını alırdı ama sonra o hatayı yerinde düzeltmek bile çok maliyetli olacak ve sevilmeyen uydurulmuş çözüm olacak, bundanda ne mimar mühendis nede işveren mutlu olmayacak.
2- Çözüm insanı bir şantiye şefi!
Sorun çıkması halinde sorunu direk işverene aktarma veya kendi altında çalışan insanlara bunu çözün diye üstünden atma gibi işten kurtulma tavırları takınmayan, sorun ile karşılaştığında bir an önce çözüm üretmeye ve uygulamaya çalışan en önemliside mimar veya mühendis olan bir şantiye şefinin kontrolünde olmalı iş.
Eğer iş ucuz olsun diye teknik eğitim almamış ve deneyim sahibi olmayan yoldan geçen birine verir iseniz o işi bu anlattıklarımı zaten uygulamazsınız direk geçin konuyu!
3- İşine güvenilen Kalıpcı ve Demirci!
Şantiyenin bel kemiği olmazsa olmazı kalıpcı ve demircidir. Bu ustalık gereken iş kalemlerinde anlaşma yapmadan önce işi vereceğiniz ekipleri çok iyi araştırın, yaptıkları yerleri kesinlikle görün, bu ustalıklarda fiyat araştırması yaparken en pahalı olan en iyisi değildir hiçbir zaman. En pahalı fiyatı veren genelde o anki programına göre iş yükü dolu olandır ve genellikle işi almamak için yüksek çeker fiyatı, alırsamda iyi kazanmış olurum derler.
İşinde sorun çıkan kalıbında hata olan veya demiri uygun olmayan ustalarla kesinlikle işi durdurun veya hatalarını düzeltmeleri sağlayın. Bu konuya örnek verecek olursak mesela kalıpçı kolonun kalıbında terazi ve gönyeyi kaçırmışsa bu ilerine duvar imalatınızı, seramik imalatınızı, tavan imalatınızı ve sıva imalatınızı etkileyecek ve kötü görünmesine neden olacaktır. Bir örnek de demir ustası eğer yeterli şekilde ve sağlamlık da demir bağını atamıyorsa bu tabliyede sarklamara neden olacak oda ileride şap ve tavan imalatlarınızda sorun yaşamanıza neden olacak belkide 8-10 cm tavanda sağlıksız sıva (kesinlikle kaçının) yapmanıza neden olacaktır.
4- Piyasa araştırmasını çok sağlıklı ve net fiyatlarla yapın!
Bir ürün alacağınız zaman ihtiyacınız olan ürünü kim satıyorsa kesinlikle onlardan fiyat alın, mesela çivi satan bir hırdavatçıya kesinlikle satmadığı bir ürünü bulmasını ve kendisine fiyat vermesini istemeyin. Hemi yüksek fiyat alırsınız hemide hırdavatçıyı boştan yere uğraştırmış olursunuz. bir kalem ürünü almadan önce en az 3-4 ayrı firmaya fiyatını ödeme şeklini nakliyesini sorun bu değerlerde kıyas yaparak size uyanı alın.
Bir ürün alırken her zaman ne kadar ihtiyacınız varsa o kadar almaya çalışın, fazla alıyımda sonra artanı iade ederim diye düşünmeyin, bu sizin esnaflar tarafından saygınlığınızı etkiler.
5- Ustanın lafına değil işine bakın!
Ustalık fiyatı araştırırken yine ustaların yapmış bitirmiş olduğu yerleri kesinlikle gezin ve yaptığı yerleri beğendiyseniz ve ustadan aynı performans sözü aldıysanız ona göre anlaşın işinizi yaptırın.
6- Sözleşme ve yazılı dökümana önem verin!
Ürün alımında, ustalık işçilik anlaşmalarında kesinlikle anlaşma maddelerini yazıya dökün ve saklayın. Bir usta mesela dış cephe yalıtım işinde anlaşırken pencere kapı boşluklarını yazmaz bahsetmez iş bitince illa pencere ve kapı boşlukları düşülmez diye tutturur, en başta bütün ayrıntıları yazsaydınız bak arkadaş burada yazmışız dersiniz dersini verir ve hatalı yerlerden dolayına nefaset keser ustayı pişman edebilirsiniz.
7- Zaman ve programlı çalışın!
Şantiye imalatlarını programsız ve zamansız yaparsanız çok vaktiniz boşa gider. Örneğin kalıpçı kalıp kurmaya çalışırken demirciye hazırlık yapmasını sağlamaz iseniz kalıp bittiğinde birde demircinin alt hazırlık zamanını beklersiniz. Bu tür zaman kayıpları işin teslimini çok geciktirir.
8- İklim hareketlerini planlayın!
Imalatlarınızın büyük kısmı dış hava koşullarında yapılacağı için hava durumunu iyi takip edin, yoksa yapmış olduğunuz imalatlar bile zarar görürü boş yere masraf çıkarır.
9- İşi kıymet bilen değerli insanlara yapın!
Hangi koşulda olursa olsun, ne sıkıntı çekerseniz çekin işini yaptığınız insan emeğinizin kıymetini biliyor ve değerini veriyorsa yapın, yoksa bırakın değerini bilmeyen ya kendi yapsın yada kendine layık insanlarla çalışsın. Ama değer bilen kıymetli bir insana yapıyorsanız oda karşılığı veriyorsa (herşey parayla karşılanmaz) sizde elinizden geleni esirgemeyin.
Sağlıcakla kalın