Yaklaşık 15 senedir bina yönetimi ve komşuluk ilişkilerini binalarımızda yönetir ve diğer binalarımızda ki yönetici olan arkadaşlara devamlı tekrar tekrar okuduğum kat mülkiyeti kanunu kapsamında yardımcı olurum.
Güzel ülkem Türkiyem de insanlarımızın çok büyük oranı sitelerde ve binalarda oturmakta, hal böyle olunca binalarımızda yönetim çok ehemmiyetli bir hal alıyor ve benim düşüncele göre çok hakkaniyet ve adaletle dikkat edilmesi gereken bir hal alıyor. Bloğumda bina yönetim problemleri hakkında farklı başlıklarda kat mülkiyeti kanunundan örnekler ile bu sorunları nasıl çözeceğimizi anlatıp bildiklerimi paylaşarak bilgimizi çoğaltmak isteğindeyim.
Bu kapsamda ilk bahsetmek istediğim konu binalarda demirbaş olarak gösterilen harcamalar ile ilgili. Binalarımızda genelde yönetimler toplanan aidatlardan para kalmaz ve harcamalardan dolayı ek bütçeye ihtiyaç duyarlarsa hiç detayına inmeden demirbaş harcaması yaptık diye daire sahiplerinden demirbaş ödemesi toplamaya kalkarlar.
Örneğin temizlik malzemesi biter 3 – 6 ayda bir o alınır ve yüklü bakiyeler tutar, asansör veya katlarda aydınlatmalar arızalanır patlar onların tadilatı çıkar masraf çok çıkar, anten sistemi veya Diafon sistemi ağrızalanır hemen demirbaş toplayalım diye sıkıştıklarında aidatlara ek olarak bu harcamalar için bunlar demirbaş kapsamındamı değilmi bakmadan para toplarlar.
İşte bende herzaman bu gibi durumlarda harcamanın niteliğine bakar ve ona göre hareket etmeyi daha doğru bulurum. Örnek verecek olursak başımdan geçen olaylardan; kiraya verdiğim bir dairemin bulunduğu binada asansörün lambası ve hareket halinde bulunan bir parçası bozulmuş ve yaptırılmış. Maliyet olarak çok fazla tutmasada bina yönetimi bunu hemen demirbaş adı altında tahsile başvurmuştu. Bende hemen itiraz ederek kullanım dan dolayı olan arızalar ve yenilemeler kullanan kişilerin sorumluluğunda olacağını iddia ederek bu gibi gideri toplanılan aidatlardan tahsil edin eğerki yetmiyorsa topladığınız bedel artışa gidin ve aidatlara ekleyin dediğimde yönetim ve birkaç yasa yönetmelik bilmez komşum hemen itiraz ettiler ve bu sorunun büyümeyip örtbas edebilmek için hemen binamıza girişinin duvar kağıdını değiştirdik, aydınlatmasını değiştirdik, bahçeyi çiçeklendirdik diye bahislerde bulundular. Bende herzamanki gibi hemi kendimi destekleyecek hemide iddialarının kabahatlerinden daha büyük olduğunu göstermek için kat mülkiyeti kanunu açtım ve 43. maddeyi okudum.
43. maddede demirbaş harcamalarının lük sayılanları ve isteyen kişilerin kullanmama ve masrafa katılmama hakkını belirten maddeyi okuyunca bana ama değiştirdikleri giriş lambasını benimde kullanacağımı söylediler. Bende değiştirmeden önce yerinde takılı olan ve işimizi gören lambaya para verdiğimi ve sapasağlamken sadece zevk için atılıp yerine lüks olarak yenisi taktıklarını yineledim ve bu konuda hiçbir demirbaş ödemesi yapmayacağımı gerek görürlerse mahkemeye verebileceklerini ilettim.
43. maddenin tarama görüntüsünüde sizlerle paylaşmak isterim.
Tabiki o tarihten sonra çok kez buna benzer harcama yaptılar ve lüks olduğunu düşündüğüm hiç birine katılmadım. Ve yıllar geçmesine rağmen hiç mahkemeye vermediler. Hatta site duvarımızı hemen bitişiğindeki bulunun çok güzel belediye çocuk parkı olurken site içine yapılacak olan çocuk parkına ve halı sahaya itiraz etmem ve para vermeyeceğimi söylememden sonra bu planlarındanda şimdilik vazgeçtiler.
Siz siz olun bu durumlarda yasal haklarınızı iyi kullanın, yoksa ayak üstü çok paranızı alırlar 🙂
ayrıca kat mülkiyeti kanununa buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Yorumlar kapalı.